Immobilia Bel Air & mar'immo
terug naar overzicht

Mag een eigenaar zelf schoonmaken in een gebouw tegen vergoeding?

vrijdag 28 april 2023
Ik krijg vaak de vraag of iemand van het appartementsgebouw zelf mag schoonmaken tegen betaling. Is dit toegestaan of juist verboden? En wat als er tijdens het schoonmaken iets misgaat, bijvoorbeeld als iemand van de trap valt? Verzekeringsmakelaars geven aan dat er ongevallenverzekeringen zijn voor personen die niet ingeschreven zijn bij de RSZ. Als syndicus, hoe moet u hiermee omgaan? 

Enkel de AV kan beslissen ofdeze dame al dan niet de gemeenschappelijke delen mag poetsen, Maar er komt veel bij kijken...

1. Optie 1: De mede-eigenaar XX zal de gemene delen gratis poetsen mits terugbetaling van alle aankopen van schoonmaakproducten.
De VME dient dan wel een extra verzekering te nemen.

2. Optie 2: Deze persoon is een werknemer van de VME. De syndicus dient hem/haar in te schrijven bij de RSZ via een sociaal secretariaat. De VME wordt dus werkgever en is als dusdanig bij de RSZ geregistreerd. Het is de taak van de syndicus om alles te regelen met het sociaal secretariaat. Voor deze optie moet de AV beslissen over:
  • Het aantal uren per week
  • Het uurloon
  • De keuze van het sociaal secretariaat (offertes aanvragen)
  • Een mandaat aan de syndicus om alles te regelen tegen een bepaalde datum
  • Het extra loon voor de bijkomende prestaties van de syndicus
  • Een taakbeschrijving van deze werknemer (om misverstanden te voorkomen) Er moet ook een extra verzekering worden genomen voor deze persoon, waaronder:
  • Arbeidsongevallen (verplicht)
  • Rechtsbijstand

De vergoeding van de Mede-eigenaars is niet toegestaan. Eventuele onkostenvergoedingen voor aankopen van materialen kunnen worden verstrekt aan iemand die bijvoorbeeld een lamp vervangt. Een Mede-eigenaar werkt in principe altijd gratis voor de VME.

Het betalen van een Mede-eigenaar vanuit de VME-rekening is verboden en kan worden beschouwd als zwartwerk. Dit geldt ook voor het betalen van een lid van de Rvme of de mede-eigenaar-rekeningcommissaris. De syndicus kan hiervoor aansprakelijk gesteld worden en doet dit dus niet.