Immobilia Bel Air & mar'immo
terug naar overzicht

Stormloop op asbestattesten barst los

vrijdag 18 november 2022
(bron cibweb 18/11/2022)
Het stond in de sterren geschreven. De stormloop op asbestattesten is losgebarsten. De aanvragen zijn de voorbije weken zo immens toegenomen dat het voor beide bedrijven alle hens aan dek is. Zeker nu OVAM duidelijk heeft gemaakt dat er van een opschortende voorwaarde in de onderhandse overeenkomst (of de wederkerige belofte) geen sprake kan zijn voor het asbestattest, moet het attest verplicht aanwezig zijn bij ondertekening van het compromis vanaf 23 november. Van de geruchten die hier en daar de ronde doen dat deze datum zou verlaat worden, is voorlopig geen sprake.

Voor deze geluiden uit de markt heeft CIB Vlaanderen altijd gevreesd. Er zijn nu eenmaal niet genoeg asbestdeskundigen (een kleine 200) beschikbaar om al het werk tijdig rond te krijgen. Bovendien neemt de procedure om erkend keurder te worden heel wat tijd in beslag. CIB Vlaanderen doet momenteel alles aan om samen met OVAM rond de tafel te zitten en op zoek te gaan naar oplossingen. Maar die zijn helaas niet vanzelfsprekend. Door de datum van 23 november is er een soort van bottleneck ontstaan richting die startdatum en alles wijst erop dat hierdoor in bepaalde gevallen de ondertekening van compromissen later dan gepland zal verlopen.

Met andere woorden, de massale aanvragen voor asbestattesten die momenteel bezig zijn, zullen onvermijdelijk voor een vertraging van de vastgoedmarkt zorgen. Het is een vaststelling waar de beroepsorganisaties al maanden voor waarschuwen.